Comandă produse de minim 250 lei și bucură-te de transport gratuit! Iar daca ai si un cod de reducere nu uita sa-l adaugi la plata!

Cos de cumparaturi 0

Felicitari! Ai transport gratuit! Esti la distanta de 250 lei pana la transport gratuit

Produse
Subtotal Gratis

Taxele de transport si discountul sunt calculate la plata

Niacinamide - Ce sunt niacinamidele & Care sunt beneficiile acestora

Dacă pielea ta ar vorbi, ce crezi că ar spune? Probabil ar povesti despre vacanțele în locuri însorite sau despre briza dulce după care tânjești tot timpul anului? Sau poate ar vorbi despre mândria cu care poartă cele mai frumoase opere de artă realizate prin machiaj, la evenimentele speciale? Lasă-ți pielea să exprime povestea îngrijirii tale blânde, de la delicatețea cremelor până la atingerea fină a produselor coreene pe care le alegi special pentru ea. Și pentru că merită tot ce este mai bun, astăzi îți fac cunoștință cu un produs care nu va trece neobservat de pielea ta și despre care până și porii vor „vorbi" - niacinamidele, un aliat de nădejde în rutina ta de îngrijire. 

Ce sunt niacinamidele 

Cu siguranță, știi deja că pielea ta, ca și restul organismului, are nevoie de vitamine. Uneori vitaminele acestea pot fi găsite sub diferite forme, iar compusul în sine poartă o anumită denumire. Niacinamidele sunt vitamina B3, însă varianta solubilă în apă, ale cărei efecte sunt deosebit de importante asupra pielii. Dacă alegi să folosești niacinamide pentru ten, acestea îți aduc o multitudine de beneficii, de la proprietățile antiinflamatoare și antioxidante, la netezirea pielii, conferindu-i acesteia un aspect mai sănătos.

Cum acționează niacinamidele asupra pielii 

Aplicate la nivelul pielii, niacinamidele stimulează producția de ceramide, crescând astfel nivelul de hidratare al pielii, ceea ce îi conferă un aspect mai luminos. Astfel, niacinamidele se ocupă activ de menținerea barierei de apărare a pielii, ajutând, de asemenea, la reglarea producției de sebum, la reducerea inflamației și a petelor pigmentare și la sintetizarea aportului de colagen. 

Niacinamide - Beneficii 

Dacă acum știi ce sunt niacinamidele, este important să afli și care sunt beneficiile acestora, în mod punctual. Așadar, vei descoperi cum acționează niacinamida pentru ten în diverse situații și în funcție de problemele specifice ale pielii tale, fiindcă, în fond, pielea este un organism viu.

woman in white tank top

Niacinamidele reduc inflamația și roșeața pielii 

Una dintre problemele care afectează pielea în mod frecvent este inflamația pielii. Chiar dacă nu ai probleme specifice tenului sensibil sau acneic, pielea poate suferi ca urmare a inflamării unor anumite zone. Niacinamidele calmează pielea, reducând disconfortul și senzația de mâncărime sau arsură.

Niacinamidele ajută la îmbunătățirea texturii pielii și reduc porii dilatați 

Pielea trece constant prin procese de regenerare celulară, iar niacinamidele ajută la eliminarea celulelor moarte, îmbunătățind textura pielii. Prin efectul lor benefic asupra reînnoirii celulare, niacinamidele ajută la micșorarea porilor dilatați, făcând ca pielea să arate sănătoasă și să se simtă catifelată.

Niacinamidele reglează secreția de sebum

Tenul tău gras are nevoie de un plus de protecție, iar niacinamidele sunt exact ceea ce are nevoie tenul tău. Acestea reglează secreția de sebum, ceea ce înseamnă mai puține puncte negre și inflamații asociate acoperirii porilor cu impurități. 

Niacinamidele uniformizează nuanța pielii și estompează petele pigmentare 

Pielea este cel mai expus organ al corpului tău, iar ca urmare a expunerii pot apărea o multitudine de probleme: pete maronii, ten neuniform sau semne post-acneice. Niacinamida uniformizeaza tenul, acționând asupra procesului de transfer al melaninei, pigmentul pielii, astfel încât să prevină acumularea acesteia doar în anumite zone.

Niacinamidele stimulează producția de ceramide

Pielea are o barieră naturală de protecție, formată din lipide naturale esențiale numite ceramide. Niacinamidele stimulează producția de ceramide și astfel pielea este protejată și regenerată.

În ce produse se găsește niacinamida 

Niacinamida este foarte populară, practic a devenit, mai ales în ultimii ani, un ingredient foarte versatil, prezent într-o multitudine de produse de îngrijire pentru piele. Cantitatea de niacinamidă variază și concentrația, de asemenea, însă în prezent foarte multe produse de îngrijire conțin niacinamide. Niacinamida poate fi întâlnită în creme, serumuri sau loțiuni adecvate fiecărui tip de ten în parte. Serumurile sunt variante concentrate de produs, care penetreaza straturile pielii astfel încât să țintească probleme specifice, precum porii dilatați, petele pigmentare sau excesul de sebum. Cremele au o textură mai lejeră, care intră rapid în piele, oferind o hidratare eficientă.

Cum se utilizează niacinamidele

Deși niacinamidele sunt deosebit de eficiente pentru îngrijirea tenului, ele necesită o oarecare precauție în utilizare, așa că fii atentă la modul și momentul introducerii lor în rutină, precum și la concentrația recomandată.

Cum introduci niacinamidele în rutina de skincare 

Dacă te-ai convins să încerci o cremă cu niacinamide sau un serum niacinamide, ar trebui să știi că la început este recomandat să obișnuiești tenul cu orice ingredient nou. Așadar, începe cu o concentrație mai mică, undeva între 2-5%, folosind produsul o dată la 2-3 zile. Dacă observi reacții precum înroșirea pielii sau mâncărime, atunci poți întrerupe temporar utilizarea, lăsând pielea să se obișnuiască.

Când se aplică niacinamidele? - Dimineața sau seara?

Poți folosi niacinamidele atât dimineața, cât și seara, deoarece în ambele situații acestea vor fi benefice. Seara poți aplica niacinamide serum pentru regenerare celulară, iar dimineața o cremă cu niacinamide pentru protecție împotriva factorilor externi.

Ordinea aplicării în rutina de skincare

Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate este recomandat să respecți regula de utilizare a produselor de îngrijire:

  1. Curățare - poți folosi un gel sau o spumă de curățare pentru a elimina impuritățile și restul de machiaj;

  2. Toner (opțional) pentru tonifierea pielii și pentru un plus de strălucire;

  3. Ser cu niacinamidă sau un produs tratament pe care este nevoie să îl aplici pe pielea complet uscată și curățată;

  4. Cremă hidratantă (de zi, pentru rutina AM, de noapte, pentru rutina de seară);

  5. Protecție solară, protejează pielea de razele UV și se folosește doar dimineața.

Concentrații recomandate 

Pentru a-ți proteja pielea de potențiale efecte nedorite, este important să ai în vedere concentrația potrivită de produs. Alege să folosești în rutina cu niacinamide următoarele concentrații de produs, în funcție de momentul utilizării:

  • 2% – 5%: concentrația ideală pentru pielea sensibilă, uscată sau pentru persoanele care abia încep să folosească niacinamidele alături de alte vitamine pentru regenerarea pielii; 

  • Aceasta permite o introducere blândă a niacinamidei în rutina de îngrijire, alături de alte vitamine, pentru a stimula regenerarea pielii fără a provoca iritații. 

  • 5% – 10%: potrivită pentru pielea mixtă, grasă, predispusă la imperfecțiuni sau care necesită tratament local al zonelor afectate. 

  • în cazul în care vrei să incluzi concentrații mai mari este nevoie să discuți cu medicul dermatolog, care îți poate face recomandări personalizate, în funcție de nevoile tipului tău de ten.

Cât de des se aplică niacinamidele

Niacinamidele sunt compuși benefici pentru tenul tău, însă ca orice alt produs de îngrijire va fi necesar să îl introduci treptat, blând, în rutină. Poți aplica produse cu niacinamidă o dată la două zile, în primă fază, urmând să crești frecvența pe măsură ce vezi reacțiile pielii tale. În final, vei putea folosi niacinamide dimineața și seara, având grijă la concentrația folosită. 

Cu ce ingrediente se combină niacinamida 

Niacinamidele se potrivesc foarte bine cu majoritatea ingredientelor pentru skincare. O combinație extrem de eficientă este cea dintre niacinamide și acid azelaic, recomandată în special pentru tratarea rozaceei și a hiperpigmentării. De asemenea, poți folosi niacinamide și acid hialuronic, acidul având rol de hidratare puternică a pielii. O altă combinație eficientă este niacinamida cu acid salicic, aceasta fiind ideala mai ales în cazul tenului acneic. Acidul salicilic curăță porii în profunzime, iar niacinamidele calmează și hidratează pielea. 

Retinolul, produsul care te ajută să-ți menții tinerețea pielii, este unul dintre compușii care trebuie folosiți cu moderație, din cauza riscului de reacții inflamatorii la nivelul pielii. Studiile recente arată că niacinamida poate reduce senzația de arsură provocată de retinol, îmbunătățind starea de bine a pielii. 

Efecte adverse și contraindicații ale niacinamidei 

În cele mai multe cazuri, niacinamidele sunt bine tolerate de ten, însă pot apărea și reacții nedorite. Acestea se pot manifesta mai ales atunci când sunt combinate cu substanțe puternic iritante sau când nu se respectă concentrațiile recomandate. În astfel de situații, pot apărea iritații, senzații de arsură locală, mâncărimi, exfoliere a pielii și, foarte rar, senzația de ușoară durere.

Întrebări frecvente privind niacinamidele 

O rutină de îngrijire care include niacinamide, alături de alte produse, îți poate aduce o multitudine de beneficii. Dacă ai și alte întrebări cu privire la utilizarea niacinamidelor, consultă secțiunea de mai jos. 

De la ce vârstă se poate folosi niacinamida?

Îngrijirea tenului este recomandat să înceapă încă din adolescență, atunci când pielea este pregătită să primească vitamine și compuși benefici, precum acidul hialuronic și niacinamidele.

Niacinamida se poate folosi și vara? 

Poți folosi niacinamide vara, însă folosirea acestui compus trebuie însoțită de aplicarea unei creme de protecție solară. Niacinamida are rol de barieră protectoare a pielii, însă pentru o eficiență sporită este recomandat să utilizezi și o cremă cu factor de protecție ridicat.  

Există riscul ca niacinamida să provoace acnee sau comedoane?

Niacinamida nu provoacă comedoane și nici blocarea porilor, dimpotrivă, ea are efect invers. Uneori însă se poate întâmpla ca pielea să reacționeze la utilizarea compușilor, mai ales la introducerea în rutină, prin apariția unor coșuri sau iritații. Fenomenul poartă denumirea de purging și trece atunci când pielea se obișnuiește cu produsele de îngrijire folosite. 

Poate fi folosită niacinamida împreună cu exfolianți chimici (AHA/BHA)? 

Poți folosi niacinamida cu agenți exfolianți de tip AHA/ BHA, însă este necesar să analizezi și să observi răspunsul pielii la introducerea unor compuși noi, mai ales în cazul exfolianților chimici. 

Este niacinamida sigură pentru femeile însărcinate sau care alăptează?

Da, niacinamidele sunt sigure în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, neexistând studii care să arate contrariul. Discută întotdeauna cu medicul pentru a te asigura că iei cea mai bună decizie pentru tine, corpul tău și copilul tău.

Sursa foto: Freepik, Unsplash

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt aprobate inainte de publicare